Ta hand om dig

Att stödja en person med demens kan vara positivt och givande, men det kan också vara mycket utmanande. Några områden anhörigvårdare behöver tänka på

Att stödja en person med demens kan vara positivt och givande, men det kan också vara mycket utmanande. Du kan känna ett brett spektrum av känslor. Du kanske inte heller har tid att göra allt du behöver göra.

Behoven hos din närstående kommer ofta före dina egna behov. Detta kan göra det svårt för dig att ta hand om dig själv ordentligt. Du kanske också känner att det inte alltid är möjligt att få tid för dig själv. Men att ta hand om dig själv är viktigt både för dig och din närstående. Om du håller dig fysiskt, mentalt och känslomässigt frisk kommer du att ha bättre förutsättningar att stödja personen. Det kan också hjälpa dig att få en bättre relation med personen.

Om du stödjer en person med demens kanske du inte ser dig själv som personens "vårdare". Du kanske först och främst tänker på dig själv som en partner, make, familjemedlem eller vän. Men även om du väljer att inte identifiera dig som "vårdare", så blir du en vårdare när du stöttar en person med demens i din vardag.


Att vara anhörigvårdare

Det finns många positiva saker med att hjälpa en person med demens i vardagen, t.ex.:

  • Du utvecklar dina tidigare kunskaper och får nya kunskaper
  • Er relation kan bli starkare
  • Du känner dig stolt över att du hjälper din närstående
  • Du stödjer en person som är viktig för dig.
  • Ni kanske får möjlighet att prata om era gemensamma minnen på ett nytt sätt
  • Ni kan hitta på roliga saker tillsammans som ni tänkt göra, men som aldrig blivit av


Din hälsa och ditt välmående

Under den här veckan tänkte jag skriva lite om dig som anhörigvårdare och olika områden som kan vara viktigt att tänka på för att du ska klara av att vara anhörigvårdare, utan att själv bli sjuk.

Att stötta en person med demens i vardagen kan vara fysiskt och psykiskt utmattande, men det kan påverka ditt allmänna välbefinnande. Även när du tycker att vardagen fungerar bra, kan du ändå få en känsla av att känna dig otillräcklig. Omsorgen påverkar ofta varje del av livet och det kan göra att du känner dig ensam, stressad och ibland överväldigad. En del personer känner även hopplöshet eller blir deprimerade. Det är väldigt lätt att glömma bort sig själv när man stöttar en närstående som är sjuk. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv – både för din egen skull och för att du ska kunna fortsätta hjälpa din närstående.

Hantera dina känslor

Kom ihåg att du inte är ensam om att känna som du gör. Ibland kanske du blir irriterad eller arg på din närstående, men det är också helt naturligt. När du är medveten om dina känslor kan det bli lättare att hantera dem. Försök att förstå varför du känner som du gör och acceptera att dina känslor är helt normala i den situation som du befinner dig i. Om du till exempel känner dig frustrerad eller arg, försök att ta reda på varför. Har du för tung belastning? Skulle du behöva ha hjälp? Sover du dåligt? Om du förstår varför du känner som du gör kommer det att hjälpa dig att fatta beslut om vad som är rätt för dig och din närstående.


Ta regelbundna pauser

Det kan vara svårt att få tid för dig själv som anhörigvårdare. Du kan också känna skuld över att vilja göra saker själv eller med vänner. Men att ta regelbundna pauser från vårdandet är viktigt för ditt egna välbefinnande och du kommer att klara dig bättre om du tar tid för dig själv. Socialt umgänge är också mycket viktigt för ditt allmänna välbefinnande. Passa på att träffa en vän på ett kaffe eller gör något du tycker är riktigt kul. Försök också att hitta tid att reflektera och koppla av.

När du tar regelbundna pauser kan du upptäcka att du tycker vardagen med din närstående går lättare. Att ha tid ifrån varandra kan också vara bra för både dig och din närstående. Det kan hjälpa till att lindra eventuella spänningar eller frustrationer du har. Det kan räcka med att du har en stund varje dag eller några gånger/ vecka för att du ska må bättre.


Var snäll mot dig själv

Kom ihåg att det finns en gräns för vad du orkar. Alla som vårdar en person med demens kommer att behöva hjälp i något skede. Fokusera på vad du kan göra och försök acceptera att du kan behöva hjälp med vissa saker.

Jämför dig inte med andra anhörigvårdare. Du kanske tror att de klarar situationen bättre än du. Allas situation kommer att vara olika och alla står inför sina egna utmaningar. Du kanske kämpar med saker som andra inte har så stora problem med, medan de kämpar med saker som du tycker fungerar bra.

Så stannar du upp i nuet (tips från Eva Helanders) Gör så här:

Ta ett djupt andetag och uppmärksamma:

  • Hur känns kläderna mot huden?
  • Lägg märke till tre olika ljud.
  • Kan du känna någon doft?
  • Titta upp i taket. Vad ser du?
  • Smakar luften något?
  • Har du någon känsla just nu?
  • Vad tänker du på?

Prioritera

Anhörigvårdare behöver ofta göra många olika saker samtidigt. Detta kan vara svårt att hantera och det kan göra att du känner dig utmattad – både fysiskt och psykiskt. Du kanske försöker hjälpa din närstående samtidigt som det är många hushållssysslor som måste göras, kanske har du barn som behöver ha stöd eller ett arbete att sköta. Det kommer bli ohållbart att göra allt detta samtidigt som du också behöver ha egentid.

Du kan inte göra allt på egen hand. Du kommer inte heller att kunna vara alla till lags. Ta reda på vilka saker du verkligen behöver göra och vilka som är mindre viktiga. Vad kan du eller din närstående få hjälp med? Du behöver prioritera din tid för att minska din press och hålla över tid. Ha inte dåligt samvete över att du inte orkar göra allt själv, utan be om hjälp.


Kom ihåg det positiva

Samtidigt som du kommer att ha utmaningar att hantera, försök också fokusera på de positiva sakerna med att stötta din närstående. Känn styrkan i ditt engagemang för personen. Tänk på er relation och allt fantastiskt som du gör för personen och som ni kan göra tillsammans. Ibland inser inte din närstående med demens att vardagen inte skulle fungera om du inte var där. Då kan det vara svårt att se det positiva som du gör och uppnår. Ibland kan det vara bra att skriva upp de positiva sakerna som händer– även små saker som något ni skrattade åt tillsammans. När du har en sämre dag kan du ta fram det du skrivit och det kan hjälpa dig att se på saken med nya ögon.


Ha någon att prata med

Att prata om dina känslor är ofta det första steget till att förstå och hantera dem. Detta kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam och stressad. Det kan också hjälpa dig att få perspektiv på din situation. Om du inte pratar om dina känslor eller tar dig tid att ta itu med dem, kommer det sannolikt att göra att situationen förvärras. Det är inte bra i längden att du stänger inne dina känslor och det kommer även påverka din närstående. Om du känner att du inte mår riktigt bra, prata med någon så snart som möjligt. Berätta för familjemedlemmar eller vänner hur ditt liv är just nu och för din närstående. Detta kan hjälpa dem att förstå hur mycket du gör för personen och vilket stöd du behöver. När familj och vänner vet hur du har det är det säkert några som kan hjälpa dig på något sätt. Även om de inte kan hjälpa till med den dagliga vården kan de kanske ta hand om din närstående under några timmar, så att du kan få en paus. Eller så kanske de kan stötta dig på andra sätt, som att hjälpa dig reda ut din ekonomi.

Be om hjälp

Var inte rädd för att be om hjälp och stöd om du behöver det. Ibland erbjuder människor inte hjälp för att de inte vet vad de kan göra. Försök föreslå specifika sätt som andra personer kan hjälpa er. Om du tidigare tackat nej till hjälp, kanske de inte tänker på att fråga igen även när din situation förändrats. Låt folk veta hur värdefullt deras stöd är och hur mycket det hjälper dig.

Glöm inte bort att ta kontakt med biståndshandläggare för att ta reda på vilken hjälp kommunen kan erbjuda. Kanske finns det frivilligorganisation på din ort som gör saker för personer med demens.

Categories: Anhörig;, Anhörigvårdare, demens